Klicka här för att hämta programmet i pdf-format


Amanda Maier-kvartetten

Söndag 27 september

 Cecilia Zilliacus – violin
Julia-Maria Kretz – violin
Ylvali Zilliacus – viola
Kati Raitinen – cello

Dessa fyra framstående musiker  kommer att bjuda oss på  kvartetter av Amanda Maier, hennes man Julius Röntgen och deras goda vän Edvard Grieg.Peter Jablonski
piano


Söndag 4 oktober

  Peter Jablonski
Peter Jablonski, född 1971 i Lyckeby strax norr om Karlskrona, är konsertpianist och dirigent med många utmärkelser.

Sedan sin debut i Washington DC 1992 har Peter arbetat med många av världens bästa orkestrar och dirigenter och har framträtt på många håll i världen. Han har framfört och spelat in alla pianokonserter av Beethoven, Tjajkovskij, Rachmaninoff och Bartók, samt alla pianosonater av Prokofiev.   

Peter har arbetat med kompositörerna Witold Lutosławski och Arvo Pärt och har fått ett antal verk skrivna för sig, t.ex. Wojciech Kilars pianokonsert, för vilken han vann ”Orpheus award” för världspremiären på Warsawas Höstfestival.  Han är en stor supporter av dagens kompositörer och ger regelbundet världspremiärer av nya verk, men även av sådana som glömts bort i musikhistorien.


Han har också inlett en karriär som dirigent och har dirigerat ett antal europeiska orkestrar.


2005 fick han medaljen Litteris et Artibus och han har även fått det prestigefyllda priset Årets svensk i världen.

Från Amsterdam till
Stockholms central


Söndag 25 oktober

  Peter Floor – gitarr

Peter Floor

Peter Floor kommer från Nederländerna och uppträder regelbundet både som solist och med ensembler, bl.a. med medlemmar ur Metropole-orkestern och Koninklijk Concertgebouw­orkest i Nederländerna.

Floor har uppträtt för både nederländsk radio och tv, men han är även aktiv som kompositör. Floors senaste projekt, 20 Playnitudes for Guitar presenterade han för första gången i oktober på Uppsala gitarrfestival i Sverige.

Hans passion för det narrativa resulterade i att han fördjupade sig i programmusik och skådespelsmusik, och han har hållit en föreläsning i dessa musikaliska ämnen på Stockholms musikpedagogiska institut (SMI).


Förutom att Floor spelar sina egna verk under denna konsert, kommer han också att framföra kompositioner av Francisco Tarrega, Federico Moreno-Torroba, Leo Brouwer och Harry Sacksioni. Som konstnär beskriver sig Floor som en ”storyteller” på sitt instrument.Då och Nu – från Bach till Adams

Söndag 6 december

  Duo Klakimara
Klara Hellgren – violin
Mika Takehara – slagverk

Klakimara

Med sin innerliga ton har Klara Hellgren sedan sin solistdebut tillsammans Kungliga filharmoniska orkestern i Stockholm etablerat sig som en av de mest spännande och efterfrågade kammar­musikerna i sin generation. Idag är hon drivande i flera solistiska och kammarmusikaliska projekt och syns ofta i uppdrag som konsertmästare i landets stora orkestrar. Klara är anställd som violinist i den renommerade stråkkvintetten Uppsala kammarsolister. 2016 gav Klara ut skivan ”Dances of sorrow”. Under 2021 kan man höra Klara som solist i Peteris Vasks violinkonsert ”Distant light” med  bl.a. Uppsala kammarorkester den 11 februari.


Med sin virtuosa teknik är Mika Takehara en av de mest framstående solisterna inom slagverk och marimba. Sedan sin solist­debut tillsammans med ensemblen Kroumata har hon framgångsrikt framträtt nationellt och internationellt med ett flertal orkestrar. Mika har också utvecklat en egen mental och tekniskt balanserad scenmetod som uppmärksammats av Scenkonst­museet och förärats en egen utställning. I samband med en dansföreställning tillsammans med Virpi Pahkinen debuterade Mika som kompositör med ett verk för soloslagverk och elektron­musik. Höjdpunkter under 2020 är uruppförande av Johannes Janssons marimbakonsert tillsammans med Göteborgs Symfoniker. Mika är just nu aktuell med soloskivan ”Silence”.


De framför verk av John Cage, J. S. Bach, Arvo Pärt, Terry De May, Max Richter och John Adams.
Oistrakhkvartetten & Carl Pontén

Söndag 31 januari

  Andrey Baranov – violin
Rodion Petrov – violin
Fedor Belugin – viola
Alexey Zhilin – cello
Carl Pontén – piano

OistrakhkvartettenPontén

David Oistrakh String Quartet består av fyra av Rysslands mest framstående musiker. Förutom att verka som solister har de en passion för att spela stråkkvartett. År 2012 förärades kvartetten sitt namn av familjen till den legedariska violinisten. Kvartetten framträder regelbundet i Rysslands alla stora konsertsalar och dessutom runt om i Europa, Asien och Sydamerika.

Carl Pontén är internationellt verksam konsertpianist. 1992 tog han solistdiplom i piano och studerade därefter en tid för Prof. Andrzej ­Jasinski vid Mozarteum i Salzburg. Carl startade 1994 Julitafestivalen – Internationell kammarmusikfestival – på Julita gård i Sörmland. Han har framträtt i många länder världen över och gjort radio- och tv-inspelningar i många av dessa länder.


Det blir musik av Schumann och Sjostakovitj.
Piano & träblås

Söndag 21 mars

  Love Derwinger – piano
Nina Sognell – tvärflöjt
Blanca Sans – oboe
Dan Larsson – klarinett
Andreas From – fagott
Katarina Andersson – valthorn

DerwingerCrusellkvintetten

Love Derwinger tillhör kretsen av Sveriges främsta pianister. Han debuterade 16 år gammal som solist i Franz Liszts andra pianokonsert och har givit konserter i ­Europa, USA, Kanada, Japan, Mellanöstern och Sydamerika och även deltagit i många prestigefyllda festivaler världen över. Han har varit solist med flera av de största skandinaviska ­orkestrarna, Nieuw Sinfonietta Amsterdam, Residentie Orkest i Haag, Radio Philharmonie Hannover des NDR, Philharmonia Orchestra m.fl. och samarbetat med dirigenter som Paavo Järvi, Lev Markiz och Leif Segerstam. Derwinger är känd för sin mångsidighet och varvar solistuppdrag med kammarmusik, nutida musik och lieder-repertoaren.


Crusellkvintetten är en av Sveriges få professionella blåsarkvintetter. De delar sin arbetstid mellan Crusellkvintetten och Östgöta Blåsarsymfoniker. Kvintetten spelar kammarmusik, konserter för ung publik samt för mogen publik.


Vi kommer att få höra bl.a. Poulencs sextett och Mozarts kvintett för piano och blåsare

Sefardisk diaspora

Söndag 2 maj


Lunds renässansensemble


Leif Andersson – hackbräde, barockgitarr, skalmeja
Martina Björk – sång
Per Bolin – fiddla
    Anders Holtsberg – fiol, mandora
Karin Palm-Lindén – basgamba, diskantgamba
Eva Sahlin – blockflöjter
Lars Sjölin – slagverk, kärlflöjt
Margareta Ågren – harpa

Luren

Lunds renässansensemble eller LUREN, sammansatt av de stora bokstäverna i LUnds RENässansensemble, startades i ­februari 1979 av en skara musiker med erfarenhet av och intresse för tidig musik. Sedan 1990-talet består gruppen av åtta musiker. Luren har haft konserter över hela södra Sverige och i Danmark. Bland annat har de vid ett par tillfällen framträtt under medeltidsveckan i Visby med egna konserter.


Luren har på senare år fokuserat på att överbrygga medeltida och nu levande musiktraditioner och tar gärna intryck av folkmusik framför allt från Mellanöstern och Balkan.


De kommer att spela musik hämtad från den sefardiska dia­sporan, d.v.s. musik från judiska samhällen runt Medelhavet, formade efter den tidpunkt då judarna fördrevs från Spanien 1492. Både medeltida och mer sentida folkliga instrument används.