Klicka här för att hämta programmet i pdf-format.

Söndagen den 9 september 2018 kl. 16.30
Wallenbergsalen, Östergötlands museum


Jubileumskonsert

Bernhard Henrik Crusell, en av de främsta musikerna och tonsättarna under den tidiga romantiken, hade ett särskilt förhållande till Linköping. Under en ­period av tjugo år var han verksam i vår stad vilket kom att påverka musiklivet och kulturlivet på ett avgörande sätt. Crusell såg till att den lilla staden Linköping fick ta del av musikaliska strömningar från den tidens mest stilbildande kompositörer, fick stifta bekantskap med de hetaste operorna från kontinenten. Crusell fungerade som en pipe-line med kultur från Centraleuropa direkt till den lilla landsorts­staden Linköping, utan förseningar eller mellanlandningar. Hans betydelse för den kulturella utvecklingen i staden kan knappast överskattas.

I år är det 200 år sedan Crusell kom till Linköping. Detta firar kammarmusikföreningen med två konserter: 9 september presenteras en ”Jubileumskonsert” med Crusells originalverk för olika kammarmusikkonstellationer. 25 november presenteras ”Crusell i Linköping”, en konsert med originalverk men också nyskrivna bearbetningar av fristående sånger och vokalpartier ur Crusells opera ”Den lilla slafvinnan”. Solist är Linköpings operastjärna Susanna Stern. Här får publiken dessutom ta del av en gedigen redogörelse för Crusells liv och verk med särskilt fokus på hans tid i Linköping. ”Crusell i Linköping” presenteras i samarbete med Östgötamusiken.

En hel kavalkad av musiker framträder vid de båda konserterna, samtliga verksamma i eller med anknytning till Linköping.


Söndagen den 30 september 2018 kl. 16.30
Wallenbergsalen, Östergötlands museum


2 × oboe

Pelin Lius – oboe
Thomas Bodin – oboe
Magnus Sköld – piano

Pelin Lius föddes 1979 i Istanbul och flyttade till Sverige när hon var 3 år. Hon började spela piano i Eskilstuna vid 7 års ålder. När hon fyllde 12 år flyttade hela familjen tillbaka till Istanbul där hon började spela oboe på Musikkonservatoriet. Hon tog examen år 2000 och flyttade tillbaka till Stockholm där hon kom in på Kungliga musikhögskolan. Under sin studietid har Pelin spelat mycket kammarmusik. 1998 vann hon den 26:e Internationella Istanbul Musik-festivalens provspelning. 2007 fick hon jobb i Norrköpings symfoniorkester.

Thomas Bodin fick sin musikaliska utbildning på Kungliga musikhögskolan i Stockholm och Musikkonservatoriet i ­Köpenhamn. Han har tidigare varit solist med Norrköpings symfoniorkester i Mozarts Sinfonia concertante och urupp­förandet av Gunnar Valkares oboe­konsert Storia. Sedan 2013 har han anställning som alternerande stämledare i Norrköpings symfoniorkester.

Magnus Sköld föddes i Stockholm 1974. Efter orgelstudier vid Sköndalsinstitutet i Stockholm följde pianostudier vid Kungliga Musikhögskolan samt på Sibelius­akademin i Helsingfors. Magnus är verksam som piano- och orgelsolist, ackompanjatör, kammar- och orkester­musiker. Som pianosolist har han framfört pianokonserter av bl.a. ­Mozart, Chopin, Schumann, Rachmaninov och Bartók.

   
Söndagen den 14 oktober 2018 kl. 16.30
Wallenbergsalen, Östergötlands museum


Par i piano

Yoriko Asahara och Mats Jansson

De båda pianisterna Mats Jansson och Yoriko Asahara ägnar mycket tid åt det fyrhändiga pianospelet, både på en och två flyglar. Duon konserterar regelbundet i Sverige och utomlands och har gjort ett stort antal inspelningar för radio och finns representerade på flera cd-skivor.

De gemensamma studierna hos professor Hans Leygraf, sitt intensiva arbete med repertoaren för pianoduo och det faktum att pianisterna är gifta med varandra har gjort att de funnit en gemensam grund för sitt musicerande och sitt samspel. Sam­tidigt som deras olika karaktär och kulturella bakgrund ger ­ytterligare en dimension vid deras framföranden.

Vid konserten kommer de att bjuda på ett omväxlande program med originalverk för just fyrhändigt piano. Kända stycken som Debussys Petite Suite och Schuberts storslagna Fantasi i f-moll, samsas med Dvoraks, inte så ofta spelade, briljanta och virtuosa svit Aus dem Böhmerwalde och två mycket sällan framförda originalverk, Chopins Variationer i D-dur och Leonard Bernsteins underbart underhållande Bridal Suite in 2 parts with 3 encores!Söndagen den 25 november 2018 kl. 16.30
Wallenbergsalen, Östergötlands museum


Crusell i Linköping
med Susanna SternBernhard Henrik Crusell
, en av de främsta musikerna och tonsättarna under den tidiga romantiken, hade ett särskilt förhållande till Linköping. Under en ­period av tjugo år var han verksam i vår stad vilket kom att påverka musiklivet och kulturlivet på ett avgörande sätt. Crusell såg till att den lilla staden Linköping fick ta del av musikaliska strömningar från den tidens mest stilbildande kompositörer, fick stifta bekantskap med de hetaste operorna från kontinenten. Crusell fungerade som en pipe-line med kultur från Centraleuropa direkt till den lilla landsorts­staden Linköping, utan förseningar eller mellanlandningar. Hans betydelse för den kulturella utvecklingen i staden kan knappast överskattas.

I år är det 200 år sedan Crusell kom till Linköping. Detta firar kammarmusikföreningen ”Crusell i Linköping”, en konsert med originalverk men också nyskrivna bearbetningar av fristående sånger och vokalpartier ur Crusells opera ”Den lilla slafvinnan”. Solist är Linköpings operastjärna Susanna Stern. Här får publiken dessutom ta del av en gedigen redogörelse för Crusells liv och verk med särskilt fokus på hans tid i Linköping. ”Crusell i Linköping” presenteras i samarbete med Östgötamusiken.

Vid konserten framträder en hel kavalkad av musiker, samtliga verksamma i eller med anknytning till Linköping.
Söndagen den 3 februari 2019 kl. 16.30
Wallenbergsalen, Östergötlands museum


Valthorn

Annamia Larsson – valthorn
Oscar  Lejonclou – valthorn

Nils-Erik Sparf – violin
Patrik Swedrup – violin
Louisa Tatlow – viola
David Peterson – cello

Annamia Larsson är född i Hallstavik 1980. Hon började spela fiol som barn, althorn som åttaåring och valthorn vid tolv års ålder. Hon har studerat vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm och Universität für Musik und darstellende Kunst Wien. Under studietiden i Wien framträdde hon regelbundet med Wiener Volksoper och Wiener Horn Ensemble. År 2008 kom Annamia till Gävle Symfoniorkester. Sedan 2010 är hon medlem i Stockholm Chamber Brass och spelar dessutom i Stockholm Sinfonietta och KanmmarensembleN.

Oscar Lejonclou, bördig från Linköping, studerade på Hochschule für Musik, Theater und Medien i Hannover och ­Malmö muiskhögskola och tog sin examen 2017. Han är nu ­andre hornist i DR SymfoniOrkestret.

Vi kommer att få höra ­Mozarts hornkvintett, Beethovens sextett, Dodecaphonic suite av Hugo Brouma och Gounods hornkvintett.

 
Torsdagen den 7 mars 2019 kl. 19.00
OBS! Lokalen är Tannefors kyrka


Den virtuosa violinen

Daniel Röhn – violin
Bengt Forsberg – piano

Violinisten Daniel Röhn är född i Mora och är tredje generationens violinvirtuos. Han är son till Andreas Röhn (Konsertmästare, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks) och barnbarn till Erich Röhn (Konsertmästare, Berliner Philharmoniker under Wilhelm Furtwängler). Daniel har framträtt på scener som Berliner Philharmonie, Wiener Konzerthaus, Southbank Centre i London och Carnegie Hall i New York, på festivaler som Schleswig-Holstein Musik Festival och Rheingau och i kammarmusikaliska sammanhang med artister som Julia Fischer, Lisa Batiashvili, Gautier Capucon och Vilde Frang.

Pianisten Bengt Forsberg är en mycket uppskattad och flitigt engagerad kammarmusiker och bland hans regelbundna samarbetspartners finns till exempel mezzosopranen Anne Sofie von Otter, cellisten Mats Lidström och violinisten Nils-Erik Sparf. Tillsammans med von Otter konserterar han regelbundet runt om i världen och flera av deras inspelningar har belönats med prestigefyllda priser. Bengt Forsbergs repertoar är osedvanligt bred och han drar inte sällan fram bortglömda verk i rampljuset.

Programmet ”Den virtuosa violinen” hämtar inspiration ur mästerviolinisten Fritz Kreislers egna verk såväl som den repertoar han valde att premiera, bl.a. Beet­hoven, Brahms och Paganini. 

 


Söndagen den 28 april 2019 kl. 16.30
OBS! Lokalen är Tannefors kyrka


Folkligt med NORDIC!

Musica Vitae
Nordic

Ett av Sveriges mest stilbildande folkmusikband – trion Nordic med Erik Rydvall på nyckelharpa, Anders Löfberg på cello och Magnus Zetterlund på mandolin – slår följe med Musica Vitae. Nordics musikaliska värld möter orkesterns stråkar i en symfonisk tappning, arrangerad av Karl-Johan Ankarblom. Nordics musik, ständigt vital, ständigt angelägen med rotad groove, lyriska klanger och outtröttliga lekfullhet blir en upplevelse att längta till.