Klicka här för att hämta programmet i pdf-format.

Söndagen den 17 september 2017 kl. 16.30
Wallenbergsalen, Östergötlands museum


SIRENA – en kvartett i rörelse

Karina Agerbo
Pia Brinch Jensen
Marit Ernst Bock
Pia Loman

SIRENA är efter 24 år tillsammans en väletablerad och mycket samspelad blockflöjtskvartett. Med så lång gemensam erfarenhet, kombinerad med en stor och bred repertoar, kan vi spela konserter precis så som vi vill ha dem. Vi spelar gärna välklingande barock- och renässansmusik, men har också ett brinnande engagemang för den enorma nutida repertoaren med sin spännvidd över alla tänkbara uttryck. SIRENA luckrar gärna upp och experimenterar med den gängse klassiska konsertformen. Vi rör oss, både improviserat och noga koreograferat, över scenen och har möjlighet att skapa en nära kontakt med publiken. Rörelserna sker alltid för att understryka musikens uttryck och skapa sammanhang oavsett om det är äldre eller nutida kompositioner. Vår vision är att publiken ska få en oväntad, engagerande och helgjuten musikalisk och artistisk upplevelse vid varje konsert med SIRENA.

Linköping är en stad som ligger oss varmt om hjärtat. Under många år återkom vi till Domkyrkans kammarmusikfestival och kände ett fantastiskt engagemang och värme från en vältalig publik. Det är därför med glädje vi återkommer till staden, nu i Linköpings kammarmusikförenings regi. Vi vill naturligtvis bjuda på ett välkomponerat program där vi lovar att publiken både kommer att känna igen sig, men också får något nytt och spännande. Vi kommer att bjuda på musik av Bach, Vivaldi, Maute och Piazzolla.

SIRENA
Foto: Carsten Billeder Söndagen den 15 oktober 2017 kl. 16.30
Wallenbergsalen, Östergötlands museum


Stenhammarkvartetten

Peter Olofsson – violin
Per Öman – violin
Tony Bauer – viola
Mats Olofsson – cello

Stenhammarkvartetten har sedan starten 2002 etablerat sig som en av Skandinaviens främsta stråkkvartetter. Wilhelm Stenhammars verk såväl som annan svensk musik är självklart central i ensemblens repertoar, men stort fokus ligger också på wienerklassicism och samtida musik. Kvartetten beställer kontinuerligt verk av svenska tonsättare, däribland Sven-David Sandström och Per Mårtensson, men har även blivit tillägnade och uruppfört verk skrivna av tonsättare från USA, Storbritannien, Finland och Norge. Stenhammarkvartetten har gjort inspelningar av ett 40-tal verk för Sveriges Radios P2, och deltog år 2011 i en konsertserie inspelad av Sveriges Radio med all Stenhammars kammarmusik.

Tidigare skivinspelningar med kvartetten har rosats av kritiker i såväl svensk som internationell press – på den ansedda brittiska musiksajten MusicWeb-International beskrevs deras spel som präglat av ”en självklar auktoritet och tilltalande bravur”.

De kommer att bjuda oss på stråkkvartetter av Olga Neuwirth, Claude Debussy och Dimitrij Kabalevskij.


Foto: Bo SöderströmSöndagen den 26 november 2017 kl. 16.30
Wallenbergsalen, Östergötlands museum


Trombon & piano

Håkan Björkman – trombon
Mats Jansson – piano

Håkan Björkman har spelat trombon i 37 år. Han är respekterad över hela världen, har spelat i Hovkapellet och sitter idag i både Sveriges radios symfoniorkester och Chamber Orchestra of Europe som stämledare. En sann mästare på sitt instrument som övat i tusentals timmar för att uppnå den nivå han är på i dag. Han gav 2014 ut en soloskiva med pianisten Mats Jansson. Han undervisar och är solist på Blekinge International Brass Academy i Karlskrona med Joe Alessi. Dessutom undervisar han på den dansk-tyska brassakademien i Sönderborg. Han har också samarbetat med Yamaha för att utveckla en ny modell av trombon.

Mats Jansson är en aktiv kammarmusiker och ackom­panjatör och har bl.a. framfört cykler med Mozarts samtliga ­violinsonater, Beethovens samtliga violin- och cellosonater samt Brahms, Prokofjevs och Sjostakovitjs kompletta kammarmusik med piano. Han undervisar bl.a. vid Musikhögskolan vid Örebro universitet och vid Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet.    

Det blir ett mycket varierat program med musik av C. Calvache, A. Marcello, A. Besozzi, Korngold, Sjostakovitj,  Mozart, Schubert och D. JenkinsFoto: -
Foto: Henric Daréus


Söndagen den 11 februari 2018 kl. 16.30
Wallenbergsalen, Östergötlands museum


Flöjt & piano

Kristina Ersson – flöjt
Rikke Sandberg – piano

Kristina Ersson är soloflöjtist i Copenhagen Phil (hele Sjællands symfoni­orkester) sedan 2000. Hon föddes i Helsingborg 1975 men kom till Köpenhamn 1994 för att gå på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium  hos Toke Lund Christiansen. Sedan följde lärare och masterclasser som William Bennet, Emanuel Pahud, Jonathan Snowden, Trevor Wye,  ­Jamie Martin och Andras Adorjan. Förutom orkesterspel har Kristina alltid haft stort interesse för kammarmusik och solokonserter. I många år var hon medlem i blåsarkvintetten Copenhagen Winds. Kristina har fått ett flertal priser och stipendier för sitt spel, de senaste åren Copen­hagen Phils vänförenings hederspris och Sydbanks Regionale og Nationale musikpris.

Rikke Sandberg är en av de mest hyllade unga musikerna i Danmark. Efter sin solistexamen från Det Kongelige Danske Musikkonservatorium 2002 har hon rostas av kritikerna både för sina soloframträdanden och sina cd-inspelningar och 2005 tog hon emot det prestigefyllda Anmelderringens Kunstnerpris. Som solist har hon uppträtt med en mängd orkestrar, både i Danmark och runt om i Europa. Hennes solo-cd från 2005 med verk av Brahms blev utsedd till Årets CD i P2:s musikprogram ”Amadeus” och själv blev hon utnämd till Årets Klassiske Musiker i Dagbladet Politiken.      

De kommer att spela  bl.a. C. Ph. E. Bach, J. S. Bach, Poulenc och Jolivet.Foto: -
Foto: Brita Fogsgaard
Söndagen den 11 mars 2018 kl. 16.30
Wallenbergsalen, Östergötlands museumFokus på fagott

Sebastian Stevensson – fagott
Asuka Nakamura – piano

2016 års vinnare av det prestigefulla Solistpriset, fagottisten Sebastian Stevensson, ger sig ut på vinnarturné. Sebastian började spela klarinett innan han som 10-åring bytte till fagott. ­Efter studier för Knut Sönstevold vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm flyttade Sebastian till Mannheim i Tyskland där undervisning för Ole Kristian Dahl tog vid. Numera är han solofagottist i Danmarks Radios Symfoniorkester och undervisar vid Det Danske Kongelige Musikkonservatorium. Under 2015 arbetade Sebastian även som solofagottist i Münchner Philharmoniker under Valerij Gergijev. Som gästmusiker har han samarbetat med orkestrar som London Philharmonic ­Orchestra, Kungliga Filharmonikerna och Deutsches Symphonie-Orchester Berlin.

Asuka Nakamura började spela piano vid tre års ålder i ­Nagoya, Japan och redan vid nio års ålder gjorde hon solistdebut med Mozarts välkända pianokonsert nr 23. Asuka studerade för Staffan Scheja på Kungl. Musikhögkolan i Stockholm med start 2002 och när hon avslutade sina studier belönades hon med jetongmedalj, något som bara tilldelas de allra främsta på avancerade påbyggnadsutbildningar. Asuka har framträtt inte bara i Japan och Sverige, utan även i Manchester, Oxford och Budapest, hållit soloafton hos Beethovensällskapet i London och varit solist med Krakowsymfonikerna i Polen.

Det blir ett blandat program med musik av Saint-Saëns, Devienne, Mozart, von Weber, Ligeti, Kim Hedås och Daniel Schnyder.Foto: - Foto: - Söndagen den 15 april 2018 kl. 16.30
Wallenbergsalen, Östergötlands museumDie schöne Müllerin

Olle Persson – sång
Mats Jansson – piano

Olle Persson studerade vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och har förutom diplomexamen i solosång även musik­lärar- och sång­pedagogexamen. Han är en framstående uttolkare av den romantiska tyska liedrepertoaren och har gjort många operaroller vid Folkoperan. Olle tillhör sedan många år de mest efterfrågade och engagerade svenska sångsolisterna i sin genre. Med en ovanligt bred repertoar har han framträtt på de flesta betydande scener i Norden. Därtill har han mycket ofta engagerats för uruppföranden och nyare repertoar. Olle Persson spelar också fiol och uppträder med folkmusik. Han är även flitig gäst i både radio och TV samt finns representerad på en rad skivinspelningar. Olle Persson är också pedagogiskt verksam och ger regelbundet mästarkurser runt om i Norden. Han är uppvuxen i Norr­köping och har vid en mängd tillfällen samarbetat med ensembler vid Linköpings universitet.

Pianisten Mats Jansson är lektor vid Musikhögskolan vid Örebro universitet och har en omfattande konsertverksamhet som solist, kammarmusiker, ackompanjatör och orkestermusiker runt om i Sverige, övriga Europa samt i USA och Japan. Mats är även konstnärlig ledare för Siljansnäs Kammarmusikfestival. Han har gästat Linköping ett flertal gånger.Foto: -