UNG TON
Lyssna på våra unga, lokala musikstuderande!

I Ung Ton får ungdomar från kulturskolor, musikgymnasier och folkhögskolor möjlighet att arbeta med kammarmusik tillsammans med professionella lärare. Helgens arbete myn­nar ut i en konsert där vi får prov på deras inhämtade kunskaper.

Söndag 21 oktober 2018 kl. 16.30, Wallenbergsalen

Kammarmusikkonsert med träblås centrum

Dan Larsson är sedan 1993 anställd av Östgötamusiken i Linköping som soloklarinettist och konsertmästare i Östgöta blåsarsymfoniker samt en av de fem musikerna i Crusellkvintetten. Vid sidan om sin tjänst vid Östgötamusiken är Dan en flitig kammarmusiker som tycker om att driva egna projekt. Dan har också en gedigen erfarenhet av att undervisa då han under ca 15 år var verksam som lärare i klarinett och kammarmusik vid Lunnevads folkhögskola.

Söndagen den 11 november 2018 kl 16.30, Wallenbergsalen

Kammarmusikkonsert med stråkar i centrum
Marcello Defant är från Italien och har studerat för flera framstående violinpedagoger som Ruggiero Ricci, Salvatore Accardo och Franco Mezzena och har även doktorerat vid universitetet i Bologna. Han framträdde offentligt första gången som 15-åring och har sedan dess haft en framgångsrik karriär både som ­solist och som kammar­musiker. Som lärare har han varit verksam vid flera konservatorier i Italien (Brescia, Padova, Ferrara, Milano). Förutom att hålla mästarkurser runt om i världen blir han ofta inbjuden som jurymedlem i internationella musiktävlingar.

Lördag 19 januari 2019 kl. 15.00, S:t Lars kyrka

Stort Brass

Joakim Agnas är sedan 2003 stämledare hos Kungliga Filharmonikerna. Han studerade på Musikhögskolan i Stockholm för Claes Strömblad. Han har varit medlem i Stockholms kammarbrass och han är även verksam som tonsättare och arrangör samt flitigt anlitad som studiomusiker. Joakim Agnas har vi ett flertal tillfällen framträtt som solist tillsammans med Kungliga Filharmonikerna, bland annat i samband med Nobelprisutdelningen 2002 då han tillsammans med brodern Urban spelade Vivaldis konsert för två trumpeter och första satsen ur Bachs dubbelkonsert för två violiner i arr för två trumpeter och orkester. Han har också framfört Haydns trumpetkonsert och senast 2016 hördes han i Mats Larsson Gothes trumpetkonsert i samband med Tonsättarweekend.

Söndag 27 januari 2019 kl. 16.30, Wallenbergsalen

Kammarmusikkonsert med piano i centrum

Asuka Nakamura började spela piano vid tre års ålder i ­Nagoya, Japan och redan vid nio års ålder gjorde hon solist­debut med Mozarts välkända pianokonsert nr 23. Asuka studerade för Staffan Scheja på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm med start 2002. När hon avslutade sina studier belönades hon med ­jetongmedalj, något som bara tilldelas de allra främsta på avancerade påbyggnadsutbildningar.

Lördag 23 mars 2019 kl. 16.30, Baptistkyrkan

Kulturskolans förberedande undervisning
för fortsatta musikstudier

Här får vi höra de elever vid Kulturskolan som vill satsa på att studera vidare vid olika musikinstitutioner. De flesta av ­eleverna har tillbringat mycket tid på Kulturskolan under stora delar av sin uppväxt. Det är med glädje och stolthet som Kulturskolan presenterar denna konsert där ungdomlig entusiasm blandas med musikalisk skicklighet.